onsdag 2 januari 2013

sli.se - inloggning krävs

Energi kan bara omvandlas - all energi blir till slut värme

Klimatmonstret : Forskare bygger stjärnor på jorden

Fusion

Produktnummer: U101045-06
Målgrupp: Från 10 till 12 år
Längd: 8 minuter
Produktionsår: 2008

Trettonårige Vidar Blom har tänkt på att mycket av den energi vi använder idag förstör miljön, men att fusion skulle kunna vara ett alternativ till dagens energikällor. Professor Elisabeth Rachlew, Sveriges representant för den världsomspännande fusionsforskningen, guidar Vidar bland atomer, magnetfält och plasma. Kanske kan fusionsforskningen så småningom lösa problemet med jordens energiförsörjning? 



Naturresurser: Energikällor
Produktnummer: V5778
Målgrupp: Från 10 år
Längd: 15 minuter
Producerande bolag: VLC (Solfilm Media), 2008
Lärarhandledning finns - frågor 

Energikällor 
I det här programmet tittar vi närmare på de energikällor vi har på jorden. Filmen går igenom de viktigaste fossila bränslena, som olja, kol och naturgas. Vi får även lära oss om de fördelar och nackdelar som finns med olika energikällor. Vi tar upp kärnenergi och hur vatten samt biomassa kan fungera som energikällor. Fördelarna med förnybara energikällor som solenergi och vindkraft undersöks. Till sist får vi se hur vissa delar av världen kan utnyttja geotermisk energi. 





Serien - Fatta fakta 

Vindkraft 
Att utnyttja vindens energi är ett exempel på människans kreativitet, nästan bara fantasin sätter gränser för vad hon i framtiden kommer lyckas omvandla till elektricitet. Johanna Nilsson från Energimyndigheten om hur ett vindkraftverk fungerar. 

Kärnkraft
Hur fungerar kärnkraft? Vi besöker Forsmarks kärnkraftverk och träffar Christoffer Ågstrand som lär oss mer om denna energikälla. Kärnkraftverken är dyra för människorna att bygga, men när de väl är på plats blir det billig el. Man kallar det en icke förnybar energikälla, eftersom uran i framtiden kommer ta slut, precis som kol, olja och naturgas. 



Serien Runt i Naturen - Alice i Energilandet 10-12 år 

Om olika typer av energi med den tecknade figuren Alice. Det handlar om att köra bil på matrester och granar istället för bensin. Det handlar om sol, vind och vatten. Och det handlar om att det faktiskt spelar roll att vi släcker lampan. Varje program ca 8 minuter. 


Solenergi


Ej bra! - 

Gnomens guide till fysiken : Energi



I trollkarlens stora hus vandrar gnomen omkring och söker svar på vad energi är. Varifrån kommer energi och vad händer när vi använder den? När trollkarlen leker med tändstickor och eld både slungas hit och dit gäller det att ducka. Forskaren studerar frågan på sitt sätt och astronauten berättar hur det fungerar ute i rymden. Till slut vet gnomen hur fort fyra barn kan värma upp ett rum med hjälp av rörelseenergi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar